En una recent Sentència, la Audiència Provincial de Barcelona assenyala la possibilitat que la Comunitat de Propietaris pugui actuar directament contra la inquilina del local, sense necessitat de demandar al propietari del local.
1. Antecedents:
a. Acord comunitari de realitzar les obres de rehabilitació:
Tots els copropietaris de l’edifici -inclòs el propietari del local arrendat-, van acordar realitzar les obres de rehabilitació.
b. Negativa de la inquilina:
La inquilina considerava que les obres li perjudicaven i es va negar a facilitar l’execució de les obres de rehabilitació.
c. Peticions reiterades:
La Comunitat va realitzar una sèrie de peticions directament a la inquilina.
d. Demanda de la Comunitat:
La Comunitat de Propietaris va interposar demanda contra la inquilina del local de la planta baixa de l’edifici, doncs impedia que es poguessin realitzar les obres de rehabilitació de la façana.
2. La Sentència de l’AP de Barcelona:
Assenyala la possibilitat que la Comunitat pugui actuar directament contra la inquilina del local, sense necessitat de demandar al propietari del local.
Afegeix la Sentència que, encara que entre la Comunitat de Propietaris i la inquilina del local de la planta baixa no existeix pròpiament una relació caràcter negocial, l’arrendatari ha de respectar les actuacions de la Comunitat de Propietaris i l’article 553-40 del Codi Civil de Catalunya, reconeix a la Comunitat la possibilitat d’actuar judicialment contra els ocupants que causin actes pertorbadors.
Si desitges veure el contingut íntegre de la Sentència de 1 de desembre de 2017 de l’Audiència Provincial de Barcelona, clica aquí.
Font: Consejo General del Poder Judicial; i Departament de Gestió de Comunitats de Propietaris de la Cambra de la Propietat Urbana de Reus.